lunedì 29 luglio 2024

Za ljubitelje ZGODOVINE in FOTOGRAFIJE - Mario Magajna in "PREPOVEDANA ČETRT"

 

... v pripravi ...




Out of bounds
la Cavana delle case chiuse del secondo dopoguerra


Pozdravljeni. - Za uvod je treba povedati, da to ni samo fotografska razstava, ampak zgodovinsko dokumentarna razstava z Magajnovim gradivom. Razstavni prostor je res majhen in ni kot ribarnica, kjer si lahko ogledate bohotne Salgadove gigantografije.

V Cavoju v Starem mestu so v niše razvrstili 2 krat po 9 č/b fotk povzetih po Magajnovih 6x6 negativih. Da so negativi kvalitetni priča edina povečana "izrezana" fotografija, ki vam jo prilagam v rdeči in polni svetlobi.

- Večina pripovedi je prepuščena video gradivu, kjer si informacije, sheme, reprodukcije, številke ... vrtijo kot surova razlaga dejstev.

V primerjavi so Magajnovi posnetki poetično otožen zapis na videz mirne četrti. 

- Kdor si je zamislil postavitev igra na kontrastu svetloba-tema --- črno-belo in seveda rdeča osvetlitev ustvari atmosfero, ki gledalca omamno pripelje do dejstva. Rdeča luč, tudi pod slikami, ustvarja polmrak in zastre jasen pogled na slike, ki postanejo samo dokumentarni del pripovedi, kar lahko moti obiskovalca, ki se zanima samo za fotografsko gradivo.

- Če se bo kdo odločil za ogled, pazite na urnike in ne pričakujte VELIKE, čeprav kvalitetne predstavitve Magajnovih fotografij.

gb





foto gb




Cavò
Via San Rocco 1 - 34121 TS
040 349 0065







Nessun commento: